Bevezetés a megoldásokhoz
2018. november 24. írta: Lakatos Gábor

Bevezetés a megoldásokhoz

iniciale.pngAz egyes rejtvények megoldásainak az alapja a 3x3x3-as kocka módszereire alapoz. Több megoldási módszer is létezik, ezek főleg az egyes kirakott elemek sorrendjében különböznek egymástól: valamelyik laponként halad, valamelyik a sarkokat rakja ki először, stb.

Én először a Kéri Gerzson, Marzs György, Rubik Ernő, Varga Tamás, Vekerdy Tamás szerzők által írt A bűvös kocka című könyvből tanultam meg kirakni a kockát.  Gimnazista voltam és természetesen a legegyszerűbben megjegyezhető megoldást tanultam meg. Aztán amikor hozzájutottam egy Megaminx kockához, amihez ez a módszer nem volt alkalmas, tanulhattam meg újra a kirakási módszert, immár egy univerzálisabb módszerrel.

Számomra legegyszerűbb módszer az volt, ahol először a sarkokat, majd az éleket rakjuk ki. Ennél a módszernél elég néhány alaplépést ismerni (3 sarok cseréje, 2 sarok fordítása, 3 sarok fordítása, 3 él cseréje, valamint 4 él fordítása). Ha valaki tudja ezt az 5 forgatássorozatot, akkor már ki tudja rakni a kockát. Természetesen az egyszerűségnek van hátránya is: ez a leglassabb, legtöbb mozdulattal járó módszer.

Természetesen létezik ennek a módszernek az inverze is, amikor először az éleket, utána a sarkokat rakjuk hi.

A másik nagy csoport az, ahol a kocka egyes rétegeit rakjuk ki. Először kirakjuk az egyik lapot teljesen, utána a vele párhuzamos középső lapot, végül az utolsó lapot. Ezt a módszert nevezem általánosabb módszernek, mert az ehhez a módszerhez tartozó lépéseket lehet alkalmazni az egyéb kocka-variánsok megoldása közben.

A blogon igyekszem ezeket a módszereket részletesebben is ismertetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rubik.blog.hu/api/trackback/id/tr2914390538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása