Rubik kocka típusok 5
2018. november 19. írta: Lakatos Gábor

Rubik kocka típusok 5

Egyéb típusok

iniciale.png
Ebben a cikkben próbálom összeszedni az egyéb kockákat, amik időközben megjelentek.

Ezeknek se szeri, se száma, így ez a lista sem végleges. Amennyiben tudomásod van még más fajtáról is, kommentben várom azokat.

Domino.pngCube_2x3x3.png

1) 2·3·3-as kocka (Domino)

A Domino kocka az eredeti kocka 2·3·3-as variációja. 1983-ban Rubik Ernő találta fel. Nevét arról kapta, hogy az eredeti verzióban a két 3·3-as lap 9 elemét a dominó játékon megismert pöttyözéssel jelölte meg. Azóta megjelent már ugyanez a felépítés, de ugyanolyan szinű matricázással is, mint a Rubik kockáé.
Míg az alsó és felső, 3·3-as lap ugyanolyan fordulatokat tud tenni, mint a Rubik kocka bármeky lapja, addig a négy 2·3-as lap kizárólag 180 fokos fordulatra képesek csak. Ez csökkenti a mozdulatok és a lehetséges kombinációk számát. A kocka összes kombinációja 406.425.600. Számítógépes szimulációk azt mutatják, hogy a kocka bármely állapotából maximum 18 lépésben megoldható.
Nem hivatalos WCA játék, a nemhivatalos rekordot a kanadai Julien Adam tartja 1,82 másodperccel.

Dino.pngDino4Color.png

2) Dino, 4 színű Dino

A kocka forgó tengelyei ennél a kockánál nem a lapok közepe fele néz, hanem a sarkai felé. Itt a kocka sarkai forgathatóak.
A kocka minden oldala ugyanúgy külön színekkel rendelkezik, mint az eredeti kockáé. Nevét onnan kapta, hogy az első verziókon az egyes elemeket dinoszauruszok képei díszítették.
A kockának két megoldott állapota van, amelyek egymás tükörképei. Több, mint 19 millió kombinációval rendelkezik. A kocka kirakható 10 lépésből, vagy ha a kiinduló rendezett helyzetbe szeretnénk visszatérni, akkor 11 lépésből.
Ennek a kockának egy módosult változata a 4 színű Dino. Itt a sarokelem-csoportnak egyezik a színe, így kirakott állapotban egy oldalon mindig 2 szín van. A kevesebb szín miatt kevesebb a lehetséges kombinációk száma is, ennél a kockánál ez csak 15.400, a megoldása is gyorsabb, legfeljebb 7 lépésben megoldható. Ennél a kockánál is két kirakott állapot létezik, melyek tükörképek.

Cube_2x2x3.png

3) 2·2·3-as kocka

A kocka az eredeti Rubik kocka 2·2·3-as variációja. Katsuhiko Okamoto találta fel, és először a 2000-es évek elején jelent meg. Tömeggyártása 2009-ben indult.
A kocka a 2·2·N-es sorozat része. Ez 8 sarokelemből és 4 élrészből áll. Ez a kis mennyiségű mozgó alkatrész viszonylag alacsony számú lehetséges kombinációt eredményez. Csak 241.920 kombinációja lehetséges, mely bármelyike kirakható 14 lépés alatt.
A 2x2x3 torony kocka megoldásának nemhivatalos világrekordja a japán Sohma Furihatáé - 1,43 másodperc.

Skewb.png

4) Skewb kocka

A Skewb kocka a Pyraminx kocka egy alakváltozata. 8 tetraéderes sarokból és 6 négyzet alakú elemből áll. 3.149.280 kombinációja lehetséges. Ennél a kockánál nincs triviális alkatrész, nem úgy, mint a Pyraminx kockánál. A kocka kirakható 11 lépéssel.
Tony Durham találtatta fel. Nagyon ismert lett, több változata is megjelent, mint a Master Skewb, Elite Skewb, Skewb Extreme, Skewb Ultimate, Diamond Skewb, Twisty Skewb, stb. Nagy népszerűsége miatt hivatalos WCA játék lett. Világrekordját a Lengyelországból származó Jonatan Kłosko állította fel 1,10 másodperccel, amivel még a Pyraminx rekordját is megdöntötte.

5) További variációk

A továbbiakban csak képeket, illetve azok neveit közlöm.
SkewbMaster.png
Skewb Master
SkewbElite.png
Skewb Elite
SkewbDiamond.png
Skewb Diamond
SkewbExtreme.png
Skewb Extreme
SkewbUltimate.png
Skewb Ultimate
Voide_Cube.png
Void cude
Cheese1.png
Cheese
Cheese2.png
Cheese
Ufo.png
Ufo (Cheese alakmódosulás)
TwistySkewb.png
Twisty Skewb

A bejegyzés trackback címe:

https://rubik.blog.hu/api/trackback/id/tr3314374873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása