Rubik kocka típusok 3
2018. november 17. írta: Lakatos Gábor

Rubik kocka típusok 3

Tetraéder alakú kockák

iniciale.png
A Pyraminx kockák tetraéder alakú kockák. Mozgatási mechanizmusa hasonló elvekre épül, mint a Rubik kockáé, de egy módosulást kivéve nem a Rubik kocka alakmódosulásai.

Mindegyik fajtáról elmondható, hogy a négy sarokban levő elemei csak egy tengely körül tudnak megfordulni, így azon helyreigazítása egy lépéssel megoldható. Ezt "triviális" lépésnek, illetve az elemet "triviális" elemnek nevezik. Egyes módosulásokban ezt az elemet eleve el is hagyják.

1) 2-es oldalhosszú kocka (Mini Pyraminx és Pyramorphix)

Mini Pyraminx: A Mini Pyraminx az eredeti Pyraminx játék 2x2x2 verziója. 4 tengelye és tengelyenként két lapja van. A játék használata során a kocka (a forgatás idejét leszámítva) megtartja a tetraéder alakját. Mivel így csak a 4 sarok fordítható meg a tengelye körül, így a kirakása gyakorlatilag triviális. Ebből következik az is, hogy összesen 81 kombinációs lehetősége van. (34)
Pyramorphix: A Mini Pyraminx játékot gyakran összekeverik a Pyramorphix játékkal, mivel megoldott állapotban ugyanúgy néz ki, de a minivel ellentétben ez ugyanúgy 3 tengely mentén forgatható, mint a hagyományos Rubik kocka. Ez a kocka a Rubik kockának egy alakmódosult változata, megoldása is ugyanazokon a lépéseken alapul.

Pyramorphix.png

  • Színek száma: 4
  • Matricák száma: 16


2) 3-as oldalhosszú kocka (Pyraminx)

A Pyraminx tetraéder alakú játék. 1970-ben Uwe Meffert találta ki, de a gyártása csak 1981-ben kezdődött.
4 tengely körül mozoghat, 10 tetraéderes és 4 oktaéderes részből áll. A puzzle csúcsát általában "triviálisnak" nevezik, mivel mindegyiknek csak 3 lehetséges iránya van, és nagyon könnyen megoldható. A Pyraminx néhány alakváltozata teljesen eltávolította ezeket a "triviális" elemeket, ilyen például a Tetraminx.
A Pyraminxnek 75.582.720 lehetséges kombinációja létezik, de ha figyelmen kívül hagyja a triviális forgatásokat, a szám 933.120-ra csökken. Ez a szám jóval alacsonyabb, mint a Rubik kocka 4,3 x 1019 kombinációja, sőt a Mini Rubik kocka 3.674.160 kombinációjánál is, ezért viszonylag könnyű a megoldása.
Bizonyított, hogy bármelyik pozícióból a játék megoldható 11 vagy kevesebb mozdulattal (ez 14, ha a triviális elemeket is tartalmazza). A Pyraminx megoldás jelenlegi világrekordja 1,28 másodperc, amelyet a kanadai Benjamin Kyle állított be a Newmarket Open 2017-ben.

Pyraminx.png Tetraminx.png

  • Színek száma: 4
  • Matricák száma: 36


3) 4-es oldalhosszú kocka (Pyraminx Master)

A 2002-ben készült Pyraminx Master a Pyraminx játék 4x4x4 változata. Ugyanúgy, mint a Rubik's Revenge, az eredeti Rubik's Cube 4x4x4 változata.
A Pyraminx Mester mindegyik oldala 16 háromszögből áll (ugyanez az érték a Pyraminxben 9), így nehezebb megoldást találni. Míg az eredeti Pyraminx csak mintegy 75 millió lehetséges kombinációval rendelkezik, a Pyraminx Master-nek körülbelül 217 quadrillió kombinációja van - ez a szám sokkal közelebb áll a Rubik's Cube 43 quintillió lehetséges kombinációihoz. A játék megoldása nagymértékben támaszkodik az eredeti Pyraminx módszerére, és van néhány paritásos eset is.
Mivel ez a játék nem hivatalos WCA puzzle, nincs hivatalos rekord a leggyorsabb megoldáshoz. A nemhivatalos rekord Fedor Abaev orosz játékosé, ami 18,01 másodperc.

PyraminxMaster.png

  • Színek száma: 4
  • Matricák száma: 64


4) 5-ös oldalhosszú kocka (Pyraminx Professor)

Pyraminx Professor a Pyraminx játék 5x5x5 verziója ugyanúgy, mint a Rubik Professzor az eredeti Rubik kocka 5x5x5 verziója.
A Pyraminx Professzor minden oldala 25 háromszögből áll, így még nehezebb megoldást találni. A többi Pyraminx-hez hasonlóan a rejtvény csúcspontjai "triviálisnak" tekinthetők, mert csak 3 különböző pozícióban lehetnek. Az egyes csúcsok megoldása a legrosszabb esetben 1 lépés.
Mivel ez a játék nem hivatalos WCA puzzle, nincs hivatalos rekord a leggyorsabb megoldáshoz. A nem hivatalos rekord a kanadai Louis Cormierhez kötődik, ami 1:24.95 perc.

PyraminxProfessor.png

  • Színek száma: 4
  • Matricák száma: 100

A bejegyzés trackback címe:

https://rubik.blog.hu/api/trackback/id/tr3214373135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása