Rubik kocka típusok 2
2018. november 16. írta: Lakatos Gábor

Rubik kocka típusok 2

Tükör kockák (Mirror cube)

iniciale.png
A tükör kockák ugyanazon az elven alapulnak, mint a normál társaik, különbség köztük az, hogy az egyes elemek nem egyformák, egyenként nem is kocka alakúak, viszont a teljes kocka összes oldala egyforma színű (az esetek többségében fényes, tükröződő szürke).

Megoldási módszereik megfelelnek a standard méretű társaikéval, de nehezíti a dolgot, hogy nem a színek, hanem az elemek mérete határozza meg azok helyét.

1) 2·2·2-es kocka

A Mini Mirror Cube a Mirror Cube és a Mini Cube kombinációja. Pontosan ugyanaz a kirakási metodika, mint a 2x2x2-es kockáé, de ugyanazok a nehézségek vannak, amik a 3x3x3-as tükör kockánál.
Mint a 2x2x2-es kocka esetében is, ez a játék mindig 11 vagy annál kevesebbel is megoldható.

mirror_2x2x2.png

  • Elemek száma: 8
  • Színek száma: 6
  • Matricák száma: 24
  • Lehetséges variációk száma: 3.674.160

2) 3·3·3-as kocka

A Mirror Cube, más néven a Bump Cube az eredeti Rubik kocka származéka. Miközben ugyanaz a mechanizmus, de a Rubik kocka részei ugyanolyan méretűek, de különböző színűre vannak matricázva, a Tükör kocka ennek pontosan az ellentéte. Itt az összes elem ugyanolyan színű, de az egyes elemek méretei eltérnek egymástól.
A Tükör kockát 2006-ban Hidetoshi Takejj találta fel, aki akkoriban "Bump Cube"-nak nevezte. A névválasztás oka az volt, hogy amikor a kocka össze van keverve, olyan, mintha "zétütötték" volna (bump = ütés).
A tükör kocka megoldása pontosan ugyanaz, mint a Rubik kockáé, azonban nehezebb az egyes részek helyét beazonosítani, mivel az elemek közötti méretkülönbség kevésbé nyilvánvaló, mint az eredeti kocka színbeli különbsége.
A Tükör kocka megoldásának jelenlegi világrekordja 20.93 másodperc, és Wataru Hashimura állította be. A Mirror Cube versenyek megoldása nem WCA hivatalos események.

mirror_3x3x3.png

  1. Elemek száma: 26
  2. Színek száma: 6
  3. Matricák száma: 54
  4. Lehetséges variációk száma: 4,3 x 1019

3) 4·4·4-es kocka

A 4x4x4-es Tükör kocka a Tükör kocka és a 4x4x4 (Revenge) kocka kombinációja. Ugyanaz a megoldási mechanizmusa, mint a 4x4x4-es kockáé, de ugyanazzal a nehézséggel, mint a tükör kockáé: azonos színű, de különböző méretű elemek.
Az oldalanként 4 darab közép elemei egyező méretűek, de a különböző oldalon levő közepek mélysége különbözik. Minden azonos méretű él elemből kettő van, ezeket kell egymáshoz illeszteni. Ha ezek megvannak, hagyományos módszerrel kirakható, figyelembe véve a 2 lehetséges paritás helyzetet.

mirror_4x4x4.png

  • Elemek száma: 56
  • Színek száma: 6
  • Matricák száma: 96
  • Lehetséges variációk száma: 7,4 x 1045

4) 5·5·5-ös kocka

Az 5x5x5-ös Tükör kocka a Tükör kocka és az 5x5x5 (Professor) kocka kombinációja. Ugyanaz a megoldási mechanizmusa, mint a 5x5x5-ös kockáé, de ugyanazzal a nehézséggel, mint a tükör kockáé: azonos színű, de különböző méretű elemek.
Az oldalanként 9 darab közép elemei egyező méretűek, de a különböző oldalon levő közepek mélysége különbözik. Minden azonos méretű él elemből három van, ezeket kell egymáshoz illeszteni. Ha ezek megvannak, hagyományos módszerrel kirakható, figyelembe véve a lehetséges paritás helyzetet.

mirror_5x5x5.png

  • Elemek száma: 98
  • Színek száma: 6
  • Matricák száma: 150
  • Lehetséges variációk száma: 2,83 x 1074

A bejegyzés trackback címe:

https://rubik.blog.hu/api/trackback/id/tr2914373115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása