Vakon kirakás(Amatőr)

2007.11.13. 19:51 | Viktomol | 5 komment

Címkék: amatőr kocka algoritmus rubik vakon kirakás 3x3x3 kirakás

Az első két kérdés ami fölmerül az emberben a vakonkirakással kapcsolatban hogy hogyan kell megjegyezni, és milyen módszerrel kell kirakni. Először azt írom le, hogy hogyan kell kirakni, és utána már könnyebb megérteni, hogy hogyan kell megjegyezni az egészet. Két algoritmusra lesz szükség:

 

A "T" permutációra:

 

(R U R' U') (R' F R2 U' R' U' R U) (R' F')

 

 

 

 

És az "L" permutációra:

 

(L U') (R' U) (L' U2') (R U') (R' U2 R)

 

Ezzel a két algoritmussal fogjuk kirakni a kockát.
A kirakás lényege hogy először az éleket rakjuk helyre egyenként, majd ugyanígy a sarkokat.

 

1. Az élek kirakása:

 

Itt azt fogjuk csinálni, hogy mindig a jobb felső élt fogjuk a helyére rakni úgy, hogy eközben ne változzon meg semmi más csak az az él aminek a helyére rakjuk, és ugyebár a két sarok mindig felcserélődik az algoritmus miatt. Ezt példákkal fogom megmutatni hogy hogyan is lehet ezt kivitelezni.

 

Itt a fehér zöldet kell helyrerakni. Most elég egyszerűen a "T" algoritmust megcsinálni és már a helyére is kerül.
Itt a bordó-zöldet kell helyére rakni, amit úgy kell, hogy azt az élt ami, a bordó-zöld helyén van azt fel kell vinni a bal felülre és úgy kell kicserélni, majd a csere után vissza kell vinni a helyére. Tehát: L' "T algo" majd L Így a helyén is van.
Most a sárga-bordó jön:
D'L2 "T algo" L2 D

 

Problémásabbak azok az élek, amik fordítva vannak:

 

Itt meg kell fordítani a bal felső élt mielőtt megcseréljük, majd a csere után visszaforgatjuk.
Ld'L "T algo" L'dL'
(d = D E')
Itt is meg kell fordítani a Bordó-zöld helyét, majd ugyanígy vissza.
d'L "T algo" L'd
S'D'S "T algo" S'DS

 

A Másik problémás helyzet az, amikor az első- vagy hátsó-felső élt kell berakni, mert azt úgy kell bal felülre rakni, hogy a jobb felső sarkok ne változzanak meg. Kivéve, ha a fehér oldala van felfelé akkor elég az "L" algoritmusok egyikét használni.

 

(L U') (R' U) (L' U2') (R U') (R' U2 R)
(L' U) (R U') (L U2') (R' U) (R U2 R')
Itt a bordó-fehér fordítva van ez egy kicsit megnehezíti a helyzetünket, de nem túlságosan. Mint már előbb említettem a két saroknak nem szabad változnia.
RF'R'L' "T algo" LRFR'

 

2. A sarkok kirakása:

 

Itt majdnem ugyan az a helyzet mint az éleknél, csak itt az "L" algoritmust fogjuk használni és a jobb felső él és a hátsó felső él fog mindig felcserélődni, és a jobb hátsó sarkot fogjuk mindig a helyére tenni.

 

A fehér-kék-bordó sarkot, ha a fehér van fölfele akkor egy egyszerű "L algoval" helyrekerül.
Ha a bordó van fölfele akkor a jobb első felső sarkot meg kell fordítani csere előtt úgy hogy a bordó helye felfelé legyen.
F'LF2 "L algo" F2L'F
Ha pedig a kék van felül akkor úgy kell forgatnunk a helyét hogy a kék helye legyen majd fölfelé a csere előtt, majd ugyanúgy vissza.
F2L'F "L algo" F'LF2

 

Ha pedig valamelyik másik sarok van ott, akkor ugyanúgy, mint az éleknél odavisszük a megfelelő irányba, majd csere után visszavisszük ugyanazzal a mozdulatsorral.

 

F' "L algo" F
D'F2 "L algo" F2D
D'L'F "L algo" F'LD

 

Ha egy él vagy egy sarok fordítva van bent akkor kétféle képen lehet megfordítani őket. Vagy kivesszük a helyéről, és fordítva visszarakjuk, vagy pedig az alábbi két algoritmussal, amik két élt illetve két sarkot forgatnak:

 

M' U' M' U' M' U2 M U' M U' M U2

 

L D L' D L D2 L' R' D' R D' R' D2 R

 

Memorizáció és kirakás

 

Következő kérdés hogy hogyan jegyezzük meg a kocka állását. Az első lépés hogy minden színpárra ki kell találni két szót, mert nem mindegy hogy zöld-fehér vagy fehér-zöld. Ezt jobb ha az ember saját magának találja ki, rá kell nézni egy színpárra és valami biztos eszedbe jut. De ha végképp nincs semmi ötleted, akkor leírom hogy nekem mik a szavaim.

 

Zöld-fehérRét Kék-bordóTüzijáték Bordó-sárgaalma
Fehér-zöldFradi Bordó-kékPókember Sárga-bordóBanán
Zöld-bordóPipacs Kék-fehérÉg Bordó-fehérVér
Bordó-zöldRózsa Fehér-kék Fehér-bordótégla
Zöld-sárga Kék-narancsNaplemente Narancs-sárgaHáz
Sárga-zöldJamaica Narancs-kékCápa Sárga-narancsTűz
Zöld-narancsRépa Kék-sárgaHoldfényes éj Fehér-narancsNarancs
Narancs-zöldTök Sárga-kékCsillagos éj Narancs-fehérKukásautó

 

 

Ha megjegyezted a szavakat, és bármikor rögtön rá tudod vágni, hogy melyik élhez melyik szó tartozik, és a kirakás menetét is megértetted, akkor kezdődhet az első próba. Elsőre azt ajánlom, hogy csak az éleket próbáld ki, mert kevesebbet is kell megjegyezni, és a sarkokba jobban bele lehet kavarodni. És eleinte addig keverd, hogy ne legyen bent egy elem sem a helyén se jól se fordítva, mert az is eléggé meg tud zavarni elsőre.
Előtted van egy megkevert kocka. Ahogy előbb leírtam sorba fogjuk bepakolni az éleket, és mindig a jobb felső élt rakjuk a helyére. Íme egy példa:

 

 

Itt először a bordó-zöldet rakjuk a helyére, majd a kék-sárgát, majd pedig a narancs-sárgát. Tudjuk azt hogy ha a bordó-zöldet a helyére rakjuk akkor a kék-sárga fog bekerülni a helyére úgy hogy a kék van fölfelé, hiszen a bordó fog a kék helyére kerülni. Ugyanígy a kék-sárgánál tudjuk, hogy a következő szín a narancs-sárga lesz úgy hogy a narancs van fölül. Tehát a következő szavakat kell sorba megjegyeznünk: rózsa, holdfényes éj, ház Ezt könnyebb megjegyezni, úgy ha egy történetbe foglaljuk. Pl.: Vettem egy rózsát egy holdfényes éjszakán, és elvittem egy házba. És így kell végiggondolni egy történetet mind a 12 élre.
Akkor van problémánk ha pont bekerül a kék-fehér a helyére, hiszen ilyenkor azt nem rakhatjuk sehova, hiszen oda való. Ilyenkor mondjuk azt hogy szakadt a történet. Ezt a helyzetet egyszerűen meg lehet oldani, csak kicseréljük valamelyik olyan élre amelyik nincs a helyén.

 

Például:

 

 

Ugyanúgy kezdődik mint az előbb: rózsa, holdfényes éj, csak most ha berakjuk a kék-sárgát akkor a kék fehér a helyére fog kerülni. Ilyenkor ki kell cserélni valamire. A legegyszerűbb, ha nincs ott már berakott él a bal felső élre cserélni. Ekkor tudjuk hogy a csere után a narancs-sárga fog következni, és haladhatunk tovább a sztorival. Körülbelül így fog kinézni: Vettem egy rózsát egy holdfényes éjszakán, majd csere házra… (és azt tudom hogy melyikkel kell kicserélnem, mármint hogy a bal felsővel).
Szakadásból több is lehet, de általában max kettő szokott lenni.
Ha megvannak az élek, akkor jöhetnek a sarkok. Itt is lehet ugyanazokat a szavakat használni amiket az éleknél, hiszen két szín meghatározza a harmadikat. Pl.:

 

 

Ha fehér-kék (tó) akkor narancs van hátul, ha pedig kék-fehér (ég) akkor bordó van hátul.

 

Itt is ugyanúgy kell végigmenni a színeken, mint a sarkoknál, csak itt 12 helyett csak 8-at kell megjegyezni.

 

 

Itt tudjuk hogy a zöld-bordó-fehér sarkot bal-felülre-előre kell rakni, és hogy a zöld helyére sárga fog kerülni, a bordó helyére pedig megint bordó. Ezután a sárga-bordó-zöldet kell…
A szavak tehát a következők lesznek: pipacs, banán, Jamaica (Pl.: Egy pipacsot és egy banánt elvittem Jamaicába) Ha itt is szakadás van a történetbe akkor ugyanúgy mint az éleknél ki kell cserélni valamire. A cseréknél még arra kell ügyelni, hogy a felső szín ugyan az marad, a hátsó szín lesz jobb oldalt, és a jobb oldali szín lesz elöl.
Még egy dolog van amire ügyelni kell, mégpedig az hogy hány cserével raktuk helyre az éleket, mert attól függ hogy a jobb oldali két sarok hogy áll, hiszen folyton felcserélődtek, és vagy jól állnak, vagy nem. Ugyebár ha páros számú csere volt akkor jól állnak, de ha páratlan akkor rosszul. Ha nem volt szakadás a történetben akkor 11 csere volt és ez páratlan, tehát a sarkok fel vannak cserélve, ilyenkor egyszerűen azzal kezdjük a sarkok kirakását hogy megcsináljuk az "L algot" és már vissza is vannak cserélve. De ha volt egy szakadás az plusz egy csere, tehát 12 és ekkor a sarkok is úgy maradtak ahogy voltak. Ha 2 szakadás volt az 13… De ha már volt bent egy él, és az jól is volt akkor az egész odébbcsúszik egyel, hiszen azt már nem kell berakni, így egy cserével kevesebb, tehát 10, 11 ill. 12 csere lesz.

 

Ha ezt mind figyelembe véve elkezded kirakni a kockát, és nem rontasz el valami apróságot, akkor mikor leveszed a kötést a szemedről egy kész kockát fogsz látni magad előtt.

A bejegyzés trackback címe:

http://rubik.blog.hu/api/trackback/id/tr83228153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kozmo69 2010.09.15. 23:02:03

Sziasztok
Valaki eltudná nekem magyarázni hogy miez hogy (R U R' U') (R' F R2 U' R' U' R U) (R' F') mert azt értem hogy ez alapján forgatjuk a kockát de azt nem értem hogy mit takar, mit jelent ez a sok betü. Előre is kösz. :)

Sós András 2012.10.20. 18:26:22

nem látok képeket. nálam van a baj?

kispopey 2012.12.02. 16:26:19

@Sós András: én sem látok....
Pedig reméltem, h végre találok egy jó oldalt, ahol rendesen le van írva, erre ez sem jó....

cirmosklub 2013.10.19. 15:08:43

Nem jelennek meg a képek